2024. prilis 29. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Marosvásárhely - beszámoló 2012. jnius 01.

2012. május 9-e reggel 6 óra. A legtöbben már a buszon ülnek, néhányan még szüleikkel, barátaikkal beszélgetnek, de mindenki kész az utazásra. Aztán egyszer csak meghalljuk tanáraink hangját: Indulunk! Izgatottan néztünk körül, még egyszer szemügyre vettünk mindent. Az út elsõ fele csendesen telt, majd kezdtünk egyre jobban felélénkülni. Még megálltunk Makón, majd átkeltünk a határon. Az elsõ mondatok, amiket a buszon hallani lehetett: Milyen szép táj! Milyen jó utak! Végre itt vagyunk! Következõ állomásunk Déva vára volt, amit igazán közelrõl tekinthettünk meg. A sok egy helyben ülés után kicsit megmozgattuk magunkat, ami kinek jobban, kinek rosszabbul esett, de aki nem szereti a túrázást, azt is biztosan kárpótolta a kilátás, ami a szemünk elé tárult.
Ezek után egyenesen Marosvásárhelyre mentünk. Amikor odaértünk fogadóink már vártak minket, és egy gyors összeismerkedés után elindultunk „haza”.
Másnap iskolalátogatási nap volt. Az elsõ négy órán bent voltunk mi is vendéglátóinkkal. A tapasztalatok vegyesek voltak: volt olyan tantárgy, amit nehéznek találtunk, és volt, amelyiket könnyebbnek. Ami érdekes volt, hogy az óráik 50 percesek, és az osztályzataik 1-10-ig terjednek. A negyedik óra után az udvaron gyülekeztünk és elmentünk egy kis városnézõ körútra. Egy bolyais diák volt az idegenvezetõnk. Megnéztük többek között a Fõteret, a Bolyaiak síremlékét, a Kultúrpalotát és a neves helyi iskolákat. Mindezek után visszamentünk az iskolához és délután szabad programunk volt. Volt, aki kirándulni ment, aki vásárolni, esetleg állatkertbe. Ez volt az elsõ hosszabb idõtöltésünk fogadóinkkal.
Pénteken nekünk, bélásoknak egész napos kirándulás volt tervben. Körbejártuk Székelyföldet. Egy igen felkészült idegenvezetõnk is volt, aki minden városról/faluról elmondta az érdekességeket, bemutatta a nevezetességeket. Reggel indultunk Marosvásárhelyrõl, és az elsõ állomásunk Gernyeszeg volt. Itt a református templomot néztük meg. Elmondták a fontosabb információkat róla . Kis idõzés után továbbmentünk , és szintén egy templomot tekintettünk meg. Marosvécsen álltunk meg legközelebb, ahol egy régi kastélyt láthattunk, ami most betegek ápolására szolgál. Ezután Szárhegyig utaztunk, ahol egy várban találtuk magunkat mûalkotásokkal körülvéve. Egy alapos körülnézés után továbbindultunk, és a Békás-szorosig meg sem álltunk. A szoroson végigsétáltunk, gyönyörködtünk a látványban és lehetõségünk volt szuveníreket vásárolni is. A Gyilkos-tó következett. Körülnéztünk , és voltak akik, több-kevesebb sikerrel ugyan, de csónakáztak a tavon . A látvány itt is,mint eddig mindenhol nagyon szép volt. Ezek utána a Medve-tavat tekintettük meg. Este 8 körül értünk vissza Marosvásárhelyre.
A szombati napot mindenki azzal töltötte, amivel csak szerette volna. Többen fürdeni mentek, volt, aki most nézte meg az állatkertet, bevásárolt, vagy esetleg több család együtt töltötte a délutánt. Este pedig a legtöbben szórakozni mentek.
Vasárnap reggel 7-re mindenki a busznál gyülekezett, elköszöntünk fogadóinktól és elindultunk hazafelé. Szerintem azért legtöbbünk még maradt volna, mert nagyon jól érzetük magunkat.