2024. mjus 02. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Versenyeredmény 2024. prilis 09.
A Lakiteleki Népfőiskola a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával ebben a tanévben hetedik alkalommal hirdette meg az Értékek, kincsek, közösségek a Kárpát-medencében elnevezésű vetélkedőt Kárpát-medencei magyar iskolások számára. Az első online fordulóban a Nemzeti Értéktárban szereplő megyei és külhoni értéktárak gyűjteményének ismeretéből, települési értékekről, turisztikai látványosságokról, történelmi vonatkozásokról, világörökségi helyszínekről szóló tesztet töltöttek ki.

A második fordulóban a Hungarikumok Gyűjteményébe felvett értékek közül egyet kellett prezentáció formájában bemutatni és a „Szeresd a magyart!" című képzeletbeli újság címlapját megtervezni. A Bélások nyolcadikos csapata a bajai halászlé kultuszát és Erdőszentgyörgy testvértelepülésünket mutatta be.

A Kárpát-medencei döntőt március 25-26-án a lakitelki Hungarikum Ligetben rendezték meg, ahová 16 magyarországi, felvidéki, vajdasági és erdélyi csapat jutott be. A Bélások előadása furulyaszóval kezdődött („Hej halászok, halászok”), majd bemutatták a halászat és a halászléfőzés helyi hagyományát, a halászléfőző bográcsot, a tésztakészítés lépéseit. Beszéltek a Halászléfőző Fesztiválról és az ehhez kötődő Guiness-rekordról, a Jánoska-eresztésről. A halászati skanzenből vittek magukkal milinget és kecét. A második napon 12 csapat maradt a döntőben, ekkor is Hungarikum totót töltöttek ki (hibátlanul), majd a döntős feladatban a Bácskai Kultúrpalotát ajánlották felvételre a települési értéktárba.  Szoros küzdelemben a 6. helyen végzett a csapat: Tóth Emese 8. A, Birkás Péter és Szabó-Dékány Benett 8. B. Felkészítő tanár: Hegyi Cecília.