2024. mjus 02. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Helytörténeti séták 2024. mrcius 21.
A holokauszt 80. évfordulója alkalmából ebben az évben az emlékhét idején ( április 15. -19.) a Zachor Alapítvány a társadalmi emlékezetért civil oktatási szervezet támogatásával országszerte helytörténeti séták indulnak, amelynek szervezésébe helyi szinten az Ady Endre Városi Könyvtár és iskolánk, a Bajai III. Béla Gimnázium is bekapcsolódik. Mészárosné Szőnyi Zsuzsanna , a gimnázium magyar-történelemszakos tanára, a Zachor Alapítvány nagyköveti programjának munkatársa vezetésével lehetőség nyílik egy kb. másfélórás helytörténeti sétára, amely bepillantást enged a két világháború között , s a német megszállás idején itt élő bajai lakosság mindennapjaiba , s feldolgozza a drámai szituációba kerülő város életét - az akkor itt élő zsidóság sorsán át. A séta egy-egy állomásán - szemtanúk és túlélők visszaemlékezéseiként - videóinterjúk hangoznak el.

Három élő vezetéses sétát tervezünk, de igényekhez igazodva alkalmazkodunk , előre egyeztetett időpontokban. A város lakosságának tervezett séta regisztrációját az Ady Endre Városi Könyvtár, a bajai középiskolák iskolavezetőinek visszajelzését a III. Béla Gimnázium igazgatósága illetve titkársága fogadja. A bélás diákok április 15-én 9 órától vesznek részt a programban.

A helytörténeti sétát ajánlott előzetesen letölteni, s a sétára fülhallgatóval érkezni.

( A séta önállóan is bejárható. Az applikáció letöltése után az országot, s várost kiválasztva lehet haladni a felületen. Angol, szlovák, lengyel cseh nyelven is elérhető)