2024. mrcius 29. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


BÉLAP 2009 2009. mrcius 13.
Remélem, már jó páran észrevettétek, hogy nem akármi világít a fejetek fölött. Nem, most nem a glóriára gondolok, bár biztosra veszem, abból sincs hiány a diákok körében.
Az egész iskolában kicserélték a lámpákat. A részletekrol Polgár László igazgató úr tájékoztatta a Bélap olvasóit.

- Pontosan mit takar a Szemünk Fénye Program; és hogyan lett részese a III. Béla Gimnázium?

- A programot 2006. március 22-én hirdette meg az Oktatási és Kultúrális Minisztérium a köz- és a magánszféra összefogásával (PPP program). Ez azt jelenti, hogy a magánszféra részt vesz a közszolgáltatásokban, közfeladatokat lát el (tervezési, építési, finanszírozási és üzemeltetõ feladatok). A pénzügyi garanciát a program megvalósításához jelen esetben az OTP Bank Nyrt. biztosítja.

A városi önkormányzat éves költségvetése sajnos nem terjed ki nagyobb lélegzetû iskolakorszerûsítésre, hiszen az intézmények fenntartása is igen sokba kerül. A pályázati lehetõségek pedig esetlegesek. A Szemünk Fénye Program célja épp az, hogy az intézmények világításának és fûtésrendszerének fejlesztésével a fenntartó pénzt takarítson meg. Ez igen hosszú távú befektetésnek minõsül a magántõke részérõl, ezért az új világító- és fûtõberendezéseket - amelyek a befektetõ tulajdonában vannak - a fenntartó 15 évre bérli, majd jelképes áron megvásárolja.

- Gimnáziumunkban pontosan mikorra fejezõdik be a rekonstrukció?

- A múlt hónapban lezárult a világítás korszerûsítése; hétszázhuszonkilenc új lámpatest váltotta fel elõdjét. A fûtésrendszer (csõvezetékek, fûtõtestek) cseréje a nyári hónapokban fog megtörténni, a nyílászárókra és a szigetelésre pedig ezek után kerül sor. Nagy szükség van a felújításra, hiszen a jelenlegi rendszerek kora akár húsz - harminc év is lehet.

- Ezek szerint nem a biológia OKTV alatt történtek befolyásolták a munkálatok elsõ részének gyors lefolyását?

- Nem, ez a véletlen muve. Iskolánk jóval elõbb csatlakozott a programhoz. Azonban idõigényes folyamat, amíg a program finanszírozásáról szóló szerzõdéstõl eljutunk a megvalósításig. A nagyelõadóban történt baleset idején már tervben volt a felújítás. Szerencsés véletlen, hogy épp akkor került sor a lámpatestek cseréjére, amikor már égetõ szükség volt rá. A kivitelezés gyorsan, szervezetten zajlott. Reméljük, a rekonstrukció többi része hasonló hatékonysággal folytatódik.