2024. jnius 23. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap


E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Diákönkormányzat Bélap Könyvtár Iskolarádió Zenei élet Színistúdió Csónakház Humor Gyermekvédelem

Zenei életA III. Béla Gimnáziumban a kóruséneklésnek nagy hagyománya van, hiszen a XIX. század második felétől már volt énekkar az iskolában. A jelenlegi kórusvezető, Pethőné Kővári Andrea vezetésével 1979 óta folyamatosan működnek különböző összeállítású kórusok - napjainkban a leánykar, a diákok vegyeskara és a tanárokból és diákokból álló vegyes kamarakórus. 2002-ben diákkezdeményezésre a kórusok mellett megalakult a Vadvirág Népdalkör is.

Pethőné Kővári Andrea Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatán szerezte. A bajai III. Béla Gimnázium énektanára és kórusainak vezetője. Megalakulása (1991) óta vezeti a hazai és nemzetközi versenyeken is sikerrel szereplő Ad Libitum Kórust. Együtteseivel többször járt külföldön is (Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Erdély, Jugoszlávia). 1997-ben megkapta Bács-Kiskun Megye Művészeti Díját, 2001-ben az Éber Díjat, 2003-ban a Baja Város Hírnevéért kitüntetést, 2006-ban pedig a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét.


A III. Béla Gimnázium leánykara

Kezdetben 30-40 fővel indult, mostanra pedig a létszám eléri a 60-70 főt is. A kórusban való részvétel nem kötelező, a lányok önként vállalják az énekkari munkát. A 7. évfolyamtól a 12-ig minden osztályból vannak énekkarosok. Nem jellemző a lemorzsolódás - aki hetedikben illetve kilencedikben énekkaros lesz, az kitart az érettségiig.
Repertoárjukon a hagyományos kórusművek (reneszánsz madrigálok, motetták, romantikus szerzők művei, Kodály, Bartók, Bárdos kompozíciói) mellett mindig szerepelnek kortárs magyar és külföldi zeneszerzők alkotásai is. Csak néhány példa: Pergolesi: Stabat Mater (a komplett mű zenekarral és szólistákkal); Lajtha László: Három Mária-himnusz; Kodály Zoltán: Hegyi éjszakák I., Vejnemöjnen muzsikál, Pünkösdölő; Bárdos Lajos: Magos a rutafa, Menyecske; Karai József: Sárközi karikázó, Estéli nótázás; Kocsár Miklós: Ó, havas erdő némasága; Szőnyi Erzsébet: Luca széke; Arne Mellnäs: Aglepta; Mendellsohn: Laudate pueri; Palestrina motetták, madrigálok, könnyűzenei átiratok, spirituálék, stb.
Városi rendezvényeken túl megyei és országos kórustalálkozókon is felléptek (Erkel Diákünnepek - Gyula, Kecskemét, Székesfehérvár, "Cantemus" Megyei Kórustalálkozó - Kiskunhalas). Külföldön Baja jugoszláviai testvérvárosában, Zomborban, az olaszországi Iesiben és a franciaországi Rodezben énekeltek.
1979 óta rendszeres résztvevői voltak az Éneklő Ifjúság hangversenyeknek és az azonos című rádióműsoroknak is. A minősítések során mindig Arany minősítést értek el, és háromszor elnyerték az Év Kórusa címet is. Karnagyuk többször kapott karvezetői különdíjat.
A leánykar munkáját ismerte el a KÓTA azzal a meghívással, melynek révén 2004 márciusában a Zeneakadémián énekelhettek a III. Magyar Karvezetői Konferencia díszhangversenyén. 2005 áprilisában ugyancsak a KÓTA rendezésében Baján került sor az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok elnevezésű találkozóra, amelyen a gimnázium kórusa nemcsak közreműködője volt a hangversenynek, hanem bemutató kóruspróbát is tartottak, amelyet a résztvevő szakemberek elismeréssel fogadtak.
A gimnázium életében a kórus fontos szerepet játszik, az iskolai ünnepélyeken (ballagás, szalagavató, tanévnyitó, tanévzáró) rendszeresen szerepelnek. Szép hagyomány az iskolában a karácsonyi közös éneklés a folyosón, melynek elindítója és rendszeres közreműködője a leánykar. A gimnáziumi kórusok volt és jelenlegi tagjai közül többen is énekelnek a hazai és nemzetközi versenyeken is sikerrel szereplő, ugyancsak Pethőné Kővári Andrea vezette Ad Libitum Kórusban.


Fiúkórus

A leánykar mellett 10-15 fős fiúkórus alakult, akik már önállóan is felléptek, illetve a leánykarral együtt vegyeskórust alkotva is énekelnek.


Vadvirág Népdalkör

2002 őszén a gimnázium népdalokat kedvelő tanulóiból Simon Boglárka kezdeményezésére alakult meg az együttes. Kezdetben hat leány énekelt, ma már kilenc tagot számlál a népdalkör. Diákvezetőjük a megalakuláskor Simon Boglárka volt, majd Bogi ballagása után Pethő Dorottya vette át az irányítást. Tanári segítőjük Pethőné Kővári Andrea. A kis csapat már sok szereplést tudhat maga mögött, iskolai ünnepségeken, városi rendezvényeken, megyei és országos versenyeken szerepeltek. 2004 őszén Dunaszentbenedeken az országos népzenei minősítő rendszer keretében szereztek Arany minősítést. 2005 tavaszán már egyórás önálló koncertet adtak a bajai Gyakorló Általános Iskolában. Ezt követően nagy sikerrel énekeltek a Dunamenti Folklórfesztivál bajai gálakoncertjén. Ugyancsak 2005-ben megyei népdalversenyen az énekcsoportok kategóriájában első helyezést és Arany minősítést szereztek. Ez feljogosította őket arra, hogy az országos fordulón is induljanak. 2006 márciusában került sor erre a versenyre Budapesten a Néprajzi Múzeumban, amelyen Kiemelt Arany minősítést kaptak, ezzel az ország három legjobb énekcsoportja közé kerültek. Szívesen lépnek fel hangszerkísérettel is, ilyenkor a Bácska Bandával muzsikálnak együtt, akikkel közös cd-felvétel elkészítését tervezik a közeljövőben. Elsősorban bajai környéki, bácskai dallamokat énekelnek, de szívesen tanulnak más tájegységek dalaiból is (mezőségi, erdélyi, szatmári, Galga-menti, széki, stb.). A népdalkör tagjai közül többen szólistaként is pódiumra állnak. Ők is szép sikereket mondhatnak magukénak: Simon Boglárka több ízben kapott Arany minősítést megyei népdalversenyeken és országos minősítőn. Páncsics Laura városi népdalversenyeken első helyezést, a megyei népdalversenyen első helyezést, az országos fordulón pedig Ezüst minősítést szerzett. Pethő Dorottya és Tajmanov Mónika a középiskolák megyei népdalversenyén második illetve harmadik helyezést, és Arany minősítést kaptak.
2008. őszén Kecskeméten a középiskolások részére hirdetett népdalversenyen illetve népzenei minősítőn a népdalkör aranyminősítést illetve arany-kántus oklevelet érdemelt. 2009. februárjában a "Tiszán innen - Dunán túl" országos népdalverseny megyei fordulóján a népdalkör illetve szólistái 3 első helyezést, a 7-8. osztályos kategóriában Kontra Anna, a 9-10. évfolyamos kategóriában Majorsics Emese, az énekcsoport kategóriában pedig a Vadvirág népdalkör kapott első díjat.
A népdalkör jelenlegi tagjai: Szarvas Kata Hild Fanni Szarvas Anna Nánási Anita Romsics Dorina Páncsics Laura Schultz Nikolett Ali Anita Petres Anna Majorsics Emese Kontra Anna Stéhli Gabriella Somogyvári Csendike


Bélás zenedélután

Iskolánknak ez a zenei ünnepe évek óta hagyomány már. Tavasszal kerül megrendezésre. A kórusokon kívül bemutatkozási lehetőséget teremt az énekléssel, hangszerjátékkal, tánccal foglalkozó diákoknak, tanároknak, együtteseknek egyaránt. A komolyzene mellett a könnyűzenei irányzatok éppúgy helyet kapnak, mint a népzene, a latin tánc illetve a jazz is. Ez egy tartalmas, sokszínű, gazdag zenei program, melyre az iskolának egyre több tanulója kíváncsi, de néhány éve már városi rendezvénnyé nőtte ki magát, és egyre több érdeklődő látogat el a bemutatóra.